Home > Blog > Vrijwilligerswerk in Kenia na je studies ?

Heb jij een verre  buitenlandse stage gemist tijdens je opleiding ? Of heb je nog steeds die microbe te pakken?  Zou jij na je studies nog een periode van vrijwilligerswerk willen doen in een Afrikaans land na jouw bachelor? Dan is dit misschien  iets voor jou !!!

In het kort: kan en wil jij JAWA mee ondersteunen?

Ben je ergotherapeut, kinesitherapeut, logopedist, orthopedist of opvoeder  en heb je  een droom om voor enkele weken/maanden in Afrika je kennis te delen en daarmee een grote meerwaarde te betekenen voor de ontwikkeling van kinderen met een beperking , dan bieden wij jou deze unieke kans !!!

demonstreren van PC aanpassingen
vrijwilliger demonstreert app op tablet

Voor wie is dit ?

Heb je een paramedische of orthopedagogische achtergrond op bachelor niveau? Ben je gedreven en je weet je handen uit de mouwen te steken en stel je graag in overleg zelf jouw suggesties voor? Heb jij je hart op de goeie plaats als het gaat over kinderen met een (meervoudige) beperking? Spreek en begrijp je voldoende Engels? Ben jij een sociaal en open-minded persoon voor de Afrikaanse context? En ben je op zoek  naar een mooie uitdaging om in deze nieuwe omgeving aan de slag ten gaan? Maar vooral, ben jij in de mogelijkheid om een tijdje je know how en je kostbare tijd als vrijwilliger in te zetten voor een nobel doel?  

Wat kan je doen?

Het Doetertoe en JAWA werken al samen sinds 2010 en de uitwisseling van vrijwilligers gebeurt sinds 2014. We hebben sinds 2017 een samenwerking met AP hogeschool Antwerpen, waarbij JAWA, een stageplaats is voor derde jaar-studenten ergotherapie. Jaarlijks gaan mensen volledig vrijblijvend vrijwilligerswerk doen in JAWA (Just As We Are).

Maar vanaf nu vragen we, aan wie zich kandidaat stelt, dat zij met een specifieke  opdracht  tijdens het vrijwilligerswerk aan de slag gaan. We willen specifieke profielen van mensen  met  een specifieke vooropleiding aanspreken. We voldoen beter aan de behoeften van het JAWA team als we gerichte doelstellingen nastreven die ten goede komen aan de kinderen met een beperking en een ondersteuning zijn aan het Keniaanse team ter plaatse. De vrijwilliger kan zich hierdoor ook specifieker voorbereiden en aangeven of het in de lijn ligt van zijn of haar expertise.

Zo’n opdracht kan zijn, bijvoorbeeld voor een ergotherapeut: het introduceren van therapeutische oefeningen op PC en tablet, of een therapieplan voor fijn-motorische vaardigheden, of therapieplan rond zintuiglijke waarnemingen opstellen. Dus voor elke discipline spreken we een deelaspect af om dieper uit te werken. Neem contact met ons voor concrete info hierover.

Waar kom je terecht?

JAWA is een revalidatiecentrum voor kinderen met een beperking in ruraal Kenia. Er werken 10 mensen. Er komen maximaal 30 verschillende kinderen over een maand over de vloer in JAWA. Een klein aantal verblijft er residentieel, de meesten gaan dagelijks terug naar huis. De meeste kinderen hebben cerebral palsy, maar er zijn ook kinderen met autisme, Down syndroom of verstandelijke beperking. De leeftijd is heel divers en ook de mogelijkheden van de kinderen zijn heel divers. JAWA is een community based organisation, waarmee bedoeld wordt dat er ook heel wat mensen uit de buurt betrokken worden of op bezoek komen. Jouw expertise komt van pas, gezien de grote diversiteit aan mogelijkheden bij de kinderen en het tekort in het aanbod van een professionele waaier aan dienstverlening.

therapeute en kind

Wij bieden jullie de mogelijkheid om een unieke werk- en levenservaring op te doen in Kenia. JAWA biedt zelf ook verblijfs-accommodatie aan voor vrijwilligers .
Je werkt er samen met een klein Keniaans team van Keniaanse ergotherapeuten (die vooral focussen op fysieke revalidatie) en enkele verzorgenden. Er zijn geen andere (para)medische disciplines. Het is een centrum dat zorg, therapie en een dagbesteding wil geven op maat van de kinderen met een beperking. JAWA kan jouw hulp gebruiken om zijn dienstverlening uit te breiden om élk kind in zijn ontwikkeling te helpen.

Extra info

Je vindt meer informatie op de website: www.hetdoetertoe.be en op de facebookpagina. fb.com/HetDoetertoe
Voor meer concrete info kan je terecht bij griet.deroo@hetdoetertoe.be Een persoonlijk gesprek waarin we ideeën uitwisselen omtrent je motivatie, ideeën en verwachtingen kan zeker verhelderend zijn.
Misschien ben je ook flexibel wat het tijdstip betreft. Indien meerdere kandidaten op hetzelfde moment zich aandienen, zullen we ons beperken tot 2 personen, of maximaal 3 op hetzelfde moment.

vrijwilliger doet groepssessie

Overtuigd? JA !? Wat volgt dan ?

Voor je vertrek krijg je een goeie begeleiding in de voorbereiding via de vzw Het Doetertoe. Wij werken nauw samen met JAWA en zijn de link tussen jou en JAWA. Eens aangekomen in Kenia, word je opgewacht en naar JAWA gebracht. Je krijgt hulp bij het regelen van je accommodatie (al dan niet in JAWA). Tijdens je verblijf kunnen we via WhatsApp contact houden. Je kan zeker ook van de gelegenheid gebruik maken om tussendoor het prachtige Kenia te leren kennen.

Wat gaat dit kosten ?

Reken minimum 500€ (buiten de zomervakantie en met één tussenvlucht) maar 1000€ (in de zomervakantie of rechtstreeks) voor het vliegticket. Voor de accommodatie – het goedkoopst en heel aangenaam is dit in JAWA zelf – reken je 10€ per nacht. Buiten JAWA kan het vanaf 25€ per nacht. Weet ook dat er ook vooraf nog kosten bijkomen voor de nodige inentingen en medicatie (o.a tegen malaria), en ook best een eigen goede reisverzekering (ziekte- en ongevallenverzekering buiten Europa),… en ook wat kosten tijdens je verblijf. We helpen je graag met ideeën om aan fondsenwerving te doen, indien je dat wil.