Home > Staff > Ian Mutethia
Ian Mutethia

Ian Mutethia is een 8-jarig jongetje dat elke dag naar JAWA komt. Hij woont met zijn ouders op hun boerderij, waar papa en mama elke dag aan het werk zijn. Het is dus prettig dat ze Ian elke dag even onder kunnen brengen bij Lawrence en Bridget in JAWA, en hem kunnen laten spelen met leeftijdsgenootjes. Ian heeft bij zijn geboorte een hersenverlamming opgelopen waardoor zijn motorische ontwikkeling niet zo soepel is gegaan als bij veel andere kinderen. Hij heeft moeite met dingen vastpakken, staan en met praten. Ook ziet hij niet zo goed. Toch zorgt hij ervoor dat dit hem niet in de weg zit. Hij is altijd erg actief, en probeert veel contact te maken. Hij speelt met de groep door bijvoorbeeld met een bal te gooien. Dit helpt niet alleen als oefening om om te gaan met zijn beperking, maar is vooral ook heel goed voor zijn sociale vaardigheden. Hij leert dus niet alleen zijn lichaam beter kennen, maar kan zich ook deel van de groep voelen en gewoon kind zijn.

De begeleiders steunen zijn ontwikkeling ook door met geluiden en fel gekleurde speeltjes te werken. Het is makkelijker voor Ian om felle kleuren te onderscheiden omdat zijn zicht niet zo goed is, en de geluiden helpen hem om zijn andere zintuigen beter te gebruiken.

Al sinds zijn zesde kan hij zich optrekken om te gaan zitten en met een looprek staan. Hij kan uit zichzelf rollen en daarnaast kan hij met de hulp van de begeleiders zelfs fietsen! Hij probeert nu volledig zelfstandig te leren staan, speelgoedjes te pakken en los te laten, en hij werkt er hard aan om zelf te kunnen eten en zich om te kleden. Omdat we hem zich elke dag zo zien inspannen weten we zeker dat het hem gaat lukken, zet hem op Ian!

10606431_10204813346441761_6065135337782692294_n