Home > Staff > Ronny
Ronny
Ronny

Ronny Mukari 

Ronny legt een patroon met legoblokken

Kinderen met het Syndroom van Down heb je overal. Ze hebben meestal bijzondere zorgen nodig. In Kenia ontbeert het nog vaak aan die bijzondere aanpak. In combinatie met de nog veel verspreide armoede is de kindersterfte van Down-kinderen nog hoog.

Ronny is zo’n Keniaans kindje met het Downsyndroom. Een joviaal kereltje van zeven is hij. Hij is het jongste broertje van drie, en woont bij zijn mama. Maar zijn mama werkt op het land.

En dus gaat Ronny sinds drie jaar dagelijks naar het JAWA-centrum. Daar speelt hij natuurlijk. Liefst met autootjes en bouwblokken. Niet dat dit vrijblijvend is. Neen, het helpt hem spelenderwijs bij het verder ontwikkelen van zijn fijne motoriek. Ook is Ronny bezig met ADL-training (Activities of Daily Living) zodat hij wat zelfredzamer wordt, bijvoorbeeld bij het aankleden, eten, etc.

Ronny is thuis, Lawrence en Bridget komen op bezoek.Heel wat dagelijkse zaken zijn voor Ronny immers nog een hindernis. Toen hij met JAWA kennismaakte, was zijn spraakvermogen nog niet ontwikkeld, en had hij heel wat problemen met zijn evenwicht en andere coördinatie. Vandaag gaat hij zonder hulp naar het toilet, is zijn fijne motoriek en evenwicht merkelijk verbeterd. In het JAWA-centrum helpt Ronny met het schoonmaken van het speelgoed. En nadien speelt hij natuurlijk zelf! Want de boog kan niet altijd gespannen staan.

Maar de therapiesessies blijven verder gaan. Samen met de JAWA-therapeuten traint hij nu zijn geheugen. Bijvoorbeeld door kleuren en memory-kaartjes aan elkaar te koppelen. Ook het werken met potloden en een schaar moet zijn fijne motoriek nog verder finetunen.

Ronny heeft een oefening op kleuren gemaakt.

JAWA blijft dus nodig in Kenia. Om ook kinderen met het Downsydroom te laten zijn wie ze zijn. Just as we are!