Home > Staff > Kendi
Kendi
Kendi

Dorcas Kendi

Dorcas is een jong vrolijk meisje, dat elke dag bij JAWA op bezoek komt. Ze is één van de oudere kinderen, en kan op sommige vlakken de begeleiders ook al een beetje helpen. Ondanks het feit dat ze verstandelijk beperkt is, helpt ze regelmatig mee met schoonmaken en afwassen. Dit helpt haar tegelijkertijd ook met haar motorische vaardigheden, en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Ook al is ze wat verder met de oefeningen dan veel anderen, ze kan nog steeds behoorlijk veel training gebruiken voordat ze in de echte wereld aan de slag kan gaan. We hebben er in ieder geval alle vertrouwen in dat dat gaat lukken, gezien alle dingen die ze nu al doet om te helpen.

Haar favoriete bezigheid is echter met de rest van de kinderen spelen, ze neemt ze vaak op de rug en loopt dan een rondje met ze. Ook speelt ze veel met de bal, al wil ze die nog wel eens iets te vaak voor zichzelf houden. Leren delen en anderen ook de beurt geven is een belangrijk deel van het samen zijn, en dus moet ook zij dat doen. Wel kunnen we gelukkig goed zien dat ze verder wel een goed groepsgevoel heeft, want ze probeert altijd de kleinere kinderen wat eten te geven. U zou bijna zeggen dat ze toch een moederinstinct heeft dat naar buiten komt.

Omdat de motorische oefeningen allemaal zo goed gaan is het, zoals gezegd, voornamelijk een zaak van cognitieve en sociale vaardigheden die ze moet aanleren. Als Dorcas iets niet krijgt wat ze wil, of als ze honger heeft, krijgt ze een beetje last van ‘mood swings’ (klinkt bekend? 😉 ) . Daarom helpt JAWA haar door haar vooral actief bezig te houden. Als ze iets te doen heeft, gaat ze daar zo in op dat ze haar boze bui zo verloren is. Ze rijdt stukjes op de fiets, leert tellen, en kan zelfs al redelijk schrijven. Als het zo door gaat, moeten we misschien bang worden dat we haar binnen afzienbare tijd kwijt zullen raken aan een gewone school! In ieder geval veel succes Dorcas!

Willem Borgman

Dorcas Kendi in het midden van deze foto

1609716_744636332245027_8222838077593738431_n