Home > Projects > Een badkamer kan helpen!

Projecten 2018 

 – Zichzelf wassen of gewassen worden in bad –

Voor kinderen met een beperking is dit sowieso belangrijk maar helemaal niet evident in Kenia. Een badkamer kan helpen om meer comfort aan de kinderen en hun verzorgers van JAWA te geven.

JAWA heeft dringend nood aan een badkamer. Kinderen worden momenteel gewassen in een kuipje in de slaapkamer. Dit is eigenlijk de gebruikelijke manier van de mensen om hun kinderen te wassen. Echter bij kinderen met een beperking die niet alleen kunnen zitten of staan, is dat alweer moeilijk. Daarom ligt het kind nu grotendeels op bed en wordt het te wassen lichaamsdeel boven de kuip gehouden. Dit zorgt voor veel getrek en oncomfortablee houdingen voor zowel het kind als de verzorgende. Te meer omdat er in de kamer weinig plaats is. (Dat komt door het stijgend aantal kinderen die er overnachten. Hierdoor zijn er ook steeds meer bedjes en stapelbedden in de slaapkamer.) Een badstoel is reeds aanwezig, maar een aangepaste badkamer zou meer helpen.twee jongens zitten in bad, therapeute kijkt toe

We willen ook graag het team in JAWA versterken en de garantie bieden dat kinderen en jongeren met een beperking aangepaste activiteiten krijgen (een badje, een uitstap, voldoende tijd om te eten,…). Faith en Jane zijn sinds 2018 nieuwe medewerkers die het verzorgend personeel aanvullen. Ze waren broodnodig. Ook meters en peters dragen bij opdat Faith en Jane blijvend voor de kinderen kunnen zorgen.

gemetst bad, gevuld met water

Eind 2018 bouwden we dus in JAWA een eerste badkamer. Dit gebeurde tijdens de stage van twee studenten ergotherapie. Het was dankzij de subsidie van de Stad Sint-Katelijne-Waver  (de woonplaats van Joke, één van de studenten) en van de Stad Izegem dat we dit financieel konden ondersteunen.

De studenten introduceerden snoezelbaden bij de allerkleinsten. Met deze badjes toonden zij de extra functies van een bad aan: stimuleren van alle zintuigen in een ontspannen sfeer. Kinderen konden erdoor helemaal tot rust komen, of waren heel gefascineerd door het licht- en klankspel en door het aanvoelen van het golvende warme water waarin ze zich bevonden. Dit gebeurde in een plastiek babybadje. Tegen het einde van hun stage konden de studenten de kinderen een echt warm of verfrissend bad aanbieden, ook de grotere kinderen. Het eerste echte bad in JAWA. De verzorgers van JAWA, en ook de studenten die later kwamen, maken nog steeds gebruik van deze ‘bijzondere’ accommodatie.

Er zijn dagelijks tussen  de 20 à 30 kinderen met een beperking in JAWA. Dit is een heel diverse groep en elk heeft zijn specifieke noden, maar een bad krijgen… daar is iedereen blij mee.

Een volgend project is een extra grote badruimte (want er zijn ook nog steeds grotere kinderen, die gewassen moeten worden), die bereikbaar en toegankelijk is met een rolstoel. Een ruimte waarin ook een aangepaste verschoningstafel en extra hulpmiddelen om kinderen met mogelijkheden zichzelf wat te leren wassen te voorzien. Dit zou kunnen gebeuren met een volgende subsidie.