Home > Projects > Herbruikbare luiers

Wij zijn op zoek naar herbruikbare luiers voor JAWA in Kenia.

Heb je ergens in een kast nog een stapel herbruikbare luiers liggen die je niet meer nodig hebt en kan je hen helpen?

JAWA (Just As We Are) is een dagcentrum waar 20 kinderen met een beperking dagelijks langskomen voor een dag invulling en waar zij voldoende eten krijgen, verzorgd worden, spel en therapie krijgen. Wij zijn een vzw (Het Doetertoe) die dat Keniaans centrum voor kinderen met een beperking ondersteunt.DSC_0247

In januari bemerkten we dat de hygiënische omstandigheden – naar ons gevoel – een stuk beter kon. Sommige kinderen waren dikwijls nat en vies ten gevolge van onzindelijkheid.

Zindelijkheidstraining staat nochtans als prioriteit in JAWA en heel wat kinderen hebben het daar ook geleerd om naar het toilet te gaan. Maar sommige kinderen zijn, vooral door hun beperking daartoe niet in staat.

De reden waarom ze zo nat liepen, is onder meer dat de kinderen niet voldoende reservekledij mee hebben van thuis. Kledij van JAWA is geen oplossing, want die komt niet terug. Het zijn omstandigheden eigen aan arme levenssituaties.

Wegwerp pampers werden geprobeerd, maar er is geen manier om die ergens te verwerken, dan in de grond te steken.

Traditioneel is een luier gewoon wat stof of fijn katoen met een extra stukje afgescheurde stof van een oud kleed erin, waarmee de kindjes rond hun billetjes lopen. Ze zijn dus heel snel nat. Kleine baby’tjes dragen helemaal niets.

Maar voor de kindjes van JAWA is dat anders. Het gaat ook om kinderen van 6 jaar, bijvoorbeeld. Om hun comfort te verbeteren, had ik het idee om in JAWA, herbruikbare luiers te introduceren. Dat kunnen ook tweede hands wasbare luiers en overbroekjes zijn.

Daarom dacht ik om aan ouders die dit gebruiken een oproep te doen om de doeken/broeken die ze niet meer nodig hebben nu of later te schenken aan JAWA centrum.

luierEr zijn in JAWA 10 kinderen die van deze actie zouden kunnen genieten. Als we 6 luiers per kindjes rekenen, zouden we 60 stuks nodig hebben. We hebben er al een deel kunnen vinden.

Wie kan helpen, zowel met kleine als met grote maatjes, om tot aan 60 te geraken? We zijn er heel dankbaar voor.

Heb je een vraag? Contacteer ons.