Home > Projects > Een verdieping hoger

In 2010 – 2011 werden twee gebouwen voor JAWA gebouwd. Elk met drie ruimtes. Nu zijn we aan uitbreiding toe, en gaan we een verdieping hoger. Na evaluatie is gebleken dat er voor kinderen met low vision problemen, een rustige donkere ruimte aangewezen is en dat voor kinderen met ernstige verstandelijke beperking een snoezelruimte nodig is. De kinderen vertoeven momenteel samen bij de andere kinderen met meer actieve mogelijkheden, maar hebben eigenlijk andere behoeften. Daarnaast is het ook wenselijk om sommige kinderen in een rustige ruimte te laten rusten in de namiddag. Er is ook nood voor slaapplaats voor sommigen die er overnachten.

Op dit deel van JAWA-centrum wordt nu een eerste verdiep gebouwd.DSC_0014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het plan om verder te bouwen aan JAWA-centrum lag al van in het begin vast. Maar omdat teveel kinderen in eenzelfde klas zitten, en er meerdere ruimtes nodig zijn met andere functies, bleek sneller dan verwacht plaatstekort in JAWA.

Uit een vergelijkende studie van 3 soorten bouwstenen, kozen we voor een snelle, kwalitatieve manier.

DSCN1123-002De meest voorkomende manier waarop in deze omgeving gebouwd wordt, is met stenen die uit de rotsen worden gekapt . Deze manier werd ook in de onderbouw gebruikt. Dit is mooi en kwalitatief maar heel arbeids- en tijdsintensief.

 

 

DSC_1788-smlEen nieuwe manier om stenen te maken is met interlocking bricks. We maakten kennis met deze stenen die het meest op onze bakstenen lijken. Door hun vorm passen ze in elkaar en eigenlijk hebben daardoor geen voegsel nodig. Dit is een nieuwe trent in Kenia voor mensen die zich een mooier huis kunnen permitteren. Hiermee kan een huis zonder verdieping gebouwd worden.

Interlocking-bricks-52dd4f9177a67921f8e7De stenen worden in hun vorm geperst door een machine en zijn gemaakt met de rode aarde uit de omgeving, vandaar hun kleur. Ze drogen in de zon en worden niet gebakken. Het voordeel is dat het bouwen heel snel kan gaan.

 

 

inf_2014-1-28_15-25-7Een derde manier, die nog niet gekend is in de regio, is het maken van stumble blocks. Hiervoor zijn mallen nodig. Met zand en cement wordt de mal gevuld. Na het drogen blijft een steen over die hol is vanbinnen. De bouwsteen is heel sterk en toch lichter dan de traditionele stenen. Daardoor is het bouwen makkelijker en sneller. De stenen worden verlijmd.

We hebben ze alledrie overwogen, maar besloten verder te gaan met Mondi Build die met stumble blocks werkt.

Mondi Build is een collega-‘vierde pijler’ organisatie die zich op bouwprojecten toelegt. Een Vlaamse aannemer, Johan Van Wassenhove is hiervan de bezieler. Hij leidt momenteel in een Don Bosco school, dichtbij JAWA, studenten uit de technische school op om te leren bouwen met de nieuwe methode.

WB1-4