Home > Actueel > JAWA is toe aan een (nieuwe) keuken !

De huidige keuken is wat ooit de bergruimte was van tijdens de bouwwerkzaamheden tot 2011. De meest gangbare manier van koken is dan wel op hout en stenen, maar het kan gezonder en duurzamer. Toen Lawrence vroeg prioriteit te geven aan het bouwen van een nieuwe keuken, twijfelden we niet nadat we zelf ook binnen waren geweest. De rookontwikkeling had meteen een effect in onze keel en op onze ogen. We hielden het er geen minuut uit. Hoe kan het dat een vrouw hier elke dag in kan werken?

Deze video gaat over Kenia Meru JAWA en haar keuken. Leuk dat je het bekeek!

JAWA is een centrum voor kinderen met een beperking en is gelegen in Kenia, dichtbij Meru. Het centrum kan 20 kinderen van maandag tot vrijdag opvangen, maar dit enkel overdag. Daarbij kan zij de nodige zorg en therapie geven en spel en educatie aanbieden. Ook de ouders worden ondersteund en krijgen advies over hoe omgaan met de beperking van hun kind thuis. JAWA staat voor Just As We Are en is uniek in de omgeving. JAWA richt zich tot kinderen met syndroom van Down, kinderen met cerebral palsy (de grootste groep) wat meervoudige beperkingen met zich meebrengt, kinderen met autisme en kinderen met een ernstige leerachterstand. De kinderen kunnen er niet op school terecht omwille van onvoldoende steun van de overheid om goed te kunnen omgaan met de beperkingen van de kinderen. Zonder school of dagopvang, worden kinderen thuis meestal opgesloten en achtergelaten terwijl ouders gaan werken zijn, en worden verscholen van het sociaal leven. Er rust namelijk in de gemeenschap nog steeds een groot taboe op iemand met een aangeboren beperking met als gevolg sociale discriminatie van het hele gezin.

JAWA is het geesteskind van Lawrence Kimathi Mwiti, een Keniaanse ergotherapeut. Het centrum opende zijn deuren in augustus 2011 en heeft een werking als CBO “Community Based Organization”. Er werken 5 mensen in het JAWA team. Purity is de vrouw die er kookt voor alle kinderen en het team. Zij neemt ook een deel van de zorg van de kinderen op zich.

vzw Het Doetertoe (4de pijler organisatie) helpt JAWA in zijn groei door middel van projectfinanciering. De huidige keuken is wat ooit de bergruimte was van tijdens de bouwwerkzaamheden tot 2011. De meest gangbare manier van koken is dan wel op hout en stenen, maar het kan gezonder en duurzamer. Toen Lawrence vroeg prioriteit te geven aan het bouwen van een nieuwe keuken, twijfelden we niet nadat we zelf ook binnen waren geweest. De rookontwikkeling had meteen een effect in onze keel en op onze ogen. We hielden het er geen minuut uit. Hoe kan het dat een vrouw hier elke dag in kan werken? Wij vinden arbeidsomstandigheden en de gezondheid van het personeel zeker ook de moeite om bij stil te staan en zeker als we er iets kunnen aan doen.

Op de plaats waar de waterreservoir staat, komt hopelijk in 2015 een keuken van 5 op 5 meter. Dit wordt dan een ruime keuken met een open haard en een schoorsteen en een systeem waarbij minder hout gebruikt wordt. Dit is voornamelijk in het belang van de gezondheid van Purity, minder hout verbruik komt ten goede van het milieu en een ruimere en veilige keuken komt ook de kwaliteit van het centrum ten goede als sommige kinderen er dagdagelijkse vaardigheden kunnen leren en oefenen bij het meehelpen met bereidingen.

Een nieuwe keuken werd begroot op 6600€. En via subsidies kunnen we al op 4000€ rekenen. Wie een steentje wil bijdragen aan een nieuwe keuken voor JAWA kan een bijdrage storten op de rekening van Het Doetertoe: BE26 9730 1925 4029 met vermelding “keuken”. Indien een fiscaal attest gewenst is (kan vanaf 40€) , best eerst contact opnemen met Griet Deroo (griet.deroo@hetdoetertoe.be).

De vrouw die elke dag in de keuken werkt is PurityHet Doetertoe en JAWA is u alvast zeer dankbaar.

 

Meer over Het Doetertoe en JAWA vind je ook op onze website: www.hetdoetertoe.be en Facebook of stel een vraag aan Griet Deroo via mail: griet.deroo@hetdoetertoe.be.