Home > Actueel > Hoe hebben Annelies, Sigrid en Steven het in JAWA gesteld?
Sigrid met Lydia

In januari zetten Sigrid, Steven en Annelies zich niet voor 100% maar voor 200% in om de werking van JAWA te versterken. Onze bedoeling was om een uitwisseling te organiseren tussen de drie vrijwilligers, de kinderen van JAWA en het team van JAWA. Een kennismaking waarbij alle partijen de vruchten van konden plukken. Het werd zowaar een bijzondere levenservaring voor iedereen. De eerste week was voornamelijk kennismaking. Maar al snel haalden Sigrid (kinesiste) en Annelies (ergotherapeute) alles uit de kast om de kinderen op hun maat te benaderen. Letterlijk zelfs. Op een dag ergens in het weekend, wanneer er geen kinderen aanwezig waren, werd speelgoed en materiaal van uit de rekken van JAWA centrum gehaald en gesorteerd in verschillende speelgoedboxen. Dit materiaal was hetgene wat zij zouden gaan gebruiken om de kinderen in hun ontplooiing verder te stimuleren. De dozen waren ook een inspiratiebron voor wanneer zij weg waren. Bridget, de therapeute van JAWA, maakt er nog steeds gebruik van. Steven, die geen paramedische opleiding genoten had, maar hier in Brussel in een bank werkt, ontpopte zich als een echte kindervriend. Hij voetbalde met Ronny, knutselde met de kleintjes, hielp bij de middaglunch,… Spel is erg belangrijk voor de kinderen. Alle drie hebben ze hun best gedaan om een spelletje te verzinnen dat paste voor elk kind. Knutselen is voor Keniaanse kinderen nieuw. Ook in JAWA werd tot dan nog niet veel geknutseld. Maskers maken, letters schilderen, slingers maken,… is nu een idee dat aan de basis ligt van nieuwe ideeën.

Dat het op de eerste plaats de bedoeling is in JAWA om kinderen met een beperking een leuke dag te laten beleven, dan was dit wel gelukt. Een race kruiwagentje, De Marie Louise dansen, touwtje trekken… leuk is het zeker! Kortom, er werd heel veel plezier gemaakt. Dergelijke groepsactiviteiten pleziert iedereen. Er was natuurlijk ook de minder leuke kant voor de kinderen: ‘therapie’. Therapie is echter zeer belangrijk voor de verdere motorische ontwikkeling. JAWA is niet alleen opvang en spel voor een leuke dag, het is ook een centrum waar kinderen zo goed als het kan, therapie krijgen: stretchen, spierversterkende oefeningen, reiken en grijpen,… en ook fijne motoriek aan de hand van kleuren, spelen met bouwblokjes, papiertje scheuren,… Lawrence en Bridget staken professionele kennis op op vlak van therapie, creativiteit en planning van de week. Een weekschema maakt het voor Bridget mogelijk om elk kind voldoende individuele aandacht te geven. Het stelt haar ook in staat om de groepssessies beter voor te bereiden. Naar onze mening is het een belangrijk resultaat geweest van deze samenwerking dat het weekschema nu deel uitmaakt van het therapeutische werking en dat een dossier van ieder kind bijgehouden wordt om zo hun evolutie te rapporteren. Ook omgekeerd leerden de drie dertigers heel veel over het leven in Kenia. Het is niet evident om alle stukken van de context als een samenhangend geheel te zien. Het is niet eenvoudig om de week door te komen als er geen inkomsten zijn. Hoe pakken mensen het aan. Het blijft onvoorstelbaar voor mensen die met een westerse bril blijven kijken. Zoals Steven zei, zijn er zeker twee weken nodig om je een beetje in de context te kunnen verplaatsen. Vandaar dat 3 weken misschien iets te kort zou geweest zijn en waren 5 weken ideaal voor deze uitwisseling.

Op 21 februari was er een nieuwjaarsdrink van Het Doetertoe en gaven Steven en Sigrid een voorstelling van hun ervaring in JAWA. Met tal van foto’s werden we vertederd en ondergedompeld in JAWA’s kinderrijk. Want in termen van de Keniaanse context mag JAWA wel zo genoemd worden. Nergens anders in de buurt kunnen deze kinderen terecht voor hun dagbesteding. Heel veel speelgoed en materiaal is er voor handen. Bridget en Lawrence zorgen voor een degelijke werking en haalden bijzonder veel energie en inspiratie uit deze uitwisseling.

Wij willen Steven, Sigrid en Annelies van harte bedanken voor alles wat ze voor de kinderen van JAWA hebben gedaan.

Wie ook interesse heeft in een uitwisseling met JAWA kan contact opnemen met Griet Deroo.
Wil je je engageren voor periode van ongeveer een maand (minimaal 3 weken, maar beter 4 tot 5 weken) en heeft minstens één van jullie een paramedische of orthopedagogische achtergrond, dan kan dit iets voor jou zijn. Tip: het is ook beter om samen met een vriend(in) te gaan om je ervaringen met iemand die je kent te delen.