Home > Actueel > Nieuws > Nancy Doet Er Toe
Nancy

Nancy doet er toe

Nancy is een Keniaans meisje van 14 jaar. Ze woont samen met haar vader, moeder en zusje. Als je vader Joseph of moeder Mary tegenkomt zijn dit hele gewone mensen, maar er is toch iets ongewoons aan dit gezin. Nancy heeft namelijk een aandoening die infantiele encefalopathie, ook wel cerebral palsy (CP) wordt genoemd, en hierdoor is een normaal leven voor iedereen in het gezin helaas onmogelijk.

Nancy is misschien wel 14, maar ze ziet eruit als een meisje van 5. Door haar aandoening heeft ze last van slechte spierbeheersing, verlamming en andere problemen waardoor ze niet voor zichzelf kan zorgen. Om de behandeling van Nancy te kunnen betalen, moeten Joseph en Mary veel extra werk doen, maar zelfs met al die extra inspanningen is het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Simpele zaken als een blender om de voeding van Nancy te mixen, kunnen zij zich niet permitteren.

De oorzaak van de problemen liggen meestal bij complicaties tijdens de bevalling. Doordat Nancy bij haar geboorte te weinig zuurstof kreeg heeft ze een hersenbeschadiging opgelopen. De dokters in Kenia geven vaak geen informatie voor verder advies of ondersteuning mee, en laten de verwarde ouders volledig in de kou staan. Er is weinig tot geen hulp beschikbaar om ouders te helpen omgaan met dit soort problemen. Sommige ouders hebben het hier zo moeilijk mee dat ze simpelweg het gezin verlaten, of het kind te vondeling leggen. Gelukkig was dit in het gezin van Nancy niet zo en bleven ouders elkaar ook steunen.

Nancy is als kind zeker geen uitzondering. Er zijn veel meer kinderen met een beperking die hulp nodig hebben, en veel ouders blijven op hun honger zitten in de zoektocht naar een manier om voor deze kinderen te zorgen.

Gelukkig zijn er enkele non-profit organisaties zoals JAWA die zich naar deze kinderen richten. Deze organisaties doen er alles aan om de ouders te steunen bij de opvoeding en om de kinderen te leren toch zoveel mogelijk voor zichzelf te kunnen doen.

In het geval van Nancy hebben haar ouders gelukkig besloten om bij elkaar te blijven, en er alles aan te doen om haar een zo normaal mogelijk leven te geven. Het zou echter geen overbodige luxe zijn voor ouders in Kenia als er meer centra als JAWA waren waar zij hun kinderen overdag met de gepaste zorg aan kunnen toevertrouwen. Waar de kinderen kunnen spelen met leeftijdsgenootjes en zich ook gewoon kind kunnen voelen, Just As We Are.

Willem Borgman
Het Doetertoe