Home > Staff > Lawrence Kimathi Mwiti
Lawrence groet de lachende kinderen buiten op het gras in JAWA.
Lawrence Kimathi Mwiti
Oprichter en directeur

JAWA is het geesteskind van Lawrence Kimathi Mwiti, een Keniaanse ergotherapeut, afkomstig uit Meru. Het idee is ontstaan toen hij in Nairobi werkte en therapie aan huis gaf aan kinderen in armoede die op geen enkele manier ondersteuning kregen van bestaande instellingen. Het besef dat zoveel kinderen met een beperking nood hadden aan zorg, therapie spel, ondersteuning,… en dat hij wist die te kunnen bieden als ergotherapeut, motiveerde hem om zijn droom te verwezenlijken: een revalidatiecentrum bouwen in zijn geboortedorp waar zowel de kinderen als hun ouders terecht konden. Een centrum waar zijn gemeenschap beter van werd.

Lawrence werkte ook 5 jaar bij “Challenge Program”, een dagcentrum voor kinderen met een meervoudige beperking (CBR programma) in een arme buurt van Nairobi (Shauri Moyo). In deze periode leerden Griet en Lawrence elkaar kennen als collega-ergotherapeuten en werkte Griet gedurende één jaar als vrijwilliger mee, waar hij als therapeut was tewerk gesteld.

Daarna werkte hij gedurende een jaar voor “Special Education Professionals”, waarbij hij betrokken werd bij bewustmakingscampagnes en sensibiliserende workshops op verschillende locaties, waaronder ook in de sloppenwijken van Nairobi. Mede door deze ‘eye opener’ werd het idee over een werking voor kinderen met een handicap in ruraal gebied concreter.

Nog eens 5 jaar daarna werkte Lawrence in Saudi Arabië in een centrum voor kinderen met een ontwikkelingsproblematiek. Hij verdiende er veel meer dan hij in Kenia kon krijgen.

Sinds juni 2013 werkt Lawrence terug in Kenia als directeur van het JAWA centrum.