Home > Projects > Container

Een container versturen met speelgoed, hulpmiddelen en educatief materiaal

Dit was het resultaat van een half jaar inzamelen. Heel wat speelgoed konden we krijgen van vrienden en familie. Hulpmiddelen daarentegen worden hier zodanig gemaakt dat een op maat zitje of sta-toestel elke 2 jaar terugbetaald wordt door het agentschap voor personen met een handicap. De afdankertjes zijn echter meer dan welkom bij kinderen die het ook kunnen gebruiken maar daarvoor geen tussenkomst kunnen genieten en het anders zonder aangepast zitje moeten doen.

De container werd op 2 januari 2012 gevuld in Antwerpen en verscheept naar Mombasa. Dan ging hij per trein naar Nairobi en werd het  van daar naar JAWA gevoerd op een oplegger. In april 2012 was hij ter plaatse.

De container was door Het Doetertoe tweede hands aangekocht, maar het is in landelijk Kenia evenveel waard als een huis. In JAWA werd er een onthaalruimte mee gemaakt.

Het materiaal stelde JAWA in staat om van start te gaan met voldoende materiaal dat de ontwikkeling van de kinderen kon stimuleren, zowel op motorisch, sensorisch als cognitief vlak.

Bekijk hier de reportage.

De foto’s werden gemaakt tussen april 2012 en januari 2014.

 

Je ziet hoe de container van op de oplegger op de grond wordt gezet. De kracht van een andere vrachtwagen wordt gebruikt om de container uit te schuiven totdat het kantelt en op een tiental dunne boomstammen terecht komt. Die boomstammen liggen er om de container te kunnen verrollen naar een betere plaats.

Wat verder zie je dat met de hulp van vele mannenhanden de container wordt uitgeladen. Er is ook veel belangstelling van kinderen. De hele operatie wordt geleid door Esther, de vrouw van Lawrence. Lawrence is op dat moment nog werkzaam in Saudie-Arabië.

Het was op Lawrence verzoek dat alleen het hoogst nodige uitgeladen werd. De rest moest terug in de container worden gestopt en vervolgens dichtgelast. Zo was hij zeker dat hij ook zelf de inhoud van de container kon controleren.

Bij ons eerste bezoek aan JAWA in augustus 2012, stond de container dan ook veilig dicht in het midden van JAWA, tussen de twee gebouwen. Het was dé gelegenheid om hem open te maken, opnieuw te sorteren en de container te verplaatsen naar zijn definitieve plek, vooraan. Het plan van Lawrence is om van deze container een onthaalruimte te maken. En in het midden van JAWA is de open ruimte met gras het meest geschikt om in te spelen.

In 2014 was de onthaalruimte klaar. Een blauwe deur en een blauw raam komen goed uit op de witte container. Het afdakje en een vloer, zelfs elektriciteit, maken het compleet.